Вода, видобута з колодязя, набагато смачніша трубопровідної води, яку постачають в наші будинки і квартири. А смак чаю, приготованого з такої води з додаванням ароматних трав, нітрохи не поступається смаку найвишуканіших і популярних напоїв світу. Саме тому колодязь на присадибній ділянці є мрією кожного власника заміського будинку. Така конструкція може виступати в якості не тільки джерела води, але і привабливого ландшафтного елементу.
Без періодичної профілактичної чистки колодязь з часом може перетворитися на джерело неприємних запахів і хвороботворних бактерій. Щоб уникнути цього, стан колодязної води потрібно постійно контролювати. Будь-які, навіть найнезначніші зміни смаку або кольору води вимагають огляду споруди, а якщо необхідно, то і його чищення.
Щоб якісно почистити колодязь, слід ознайомитися з нижчевикладеною інформацію.
Коли потрібно чистити колодязь?
Основною причиною, через яку потрібне проведення чистки колодязя, є погіршення якості води. Проявляється це в появі на воді плівки, поширенні неприємного запаху від неї і скупченні слизу на стінках конструкції.
Якщо має місце хоча б один з перерахованих вище факторів, то колодязь необхідно прочистити.
Підготовка
Щоб безпосередньо почати роботу, необхідно запросити помічника. Він буде виступати в якості страховика для людини, що спускається в колодязь. Знадобиться також потужний водяний насос, використання якого дозволить істотно прискорити проведення роботи.
З інструментів і матеріалів будуть потрібні:
- відра;
- поролонові губки;
- металеві щітки;
- мотузкова драбина;
- мотузка;
- совок;
- підвісне сидіння – можна використовувати дошку, підвішену на мотузках;
- знезаражувальні склади;
- дезінфікуючі засоби.
В процесі чищення колодязя можуть виявлятися різні пошкодження його стінок. Для усунення таких дефектів будуть потрібні спеціальні інструменти і витратні матеріали. Про це важливий момент не варто забувати при виконанні такої роботи.
Технологія чищення колодязя
Цей процес передбачає виконання кількох послідовних етапів:
- Спочатку вручну (відрами) або з використанням насоса колодязь позбавляють від води.
- Зафіксувавши мотузяну драбину, приступають до безпосереднього чищення колодязя. З метою безпеки людину що спускають обв’язують мотузкою, одночасно страхуючи напарником.
- За допомогою мотузяних сходів здійснюють спуск у колодязь. Закріпленими на мотузці відрами напарник подає необхідні інструменти і засоби для чищення.
- Здійснюють чистку стінок колодязя. Резервуар повністю позбавляють від слизу, сміття, листя і інших небажаних скупчень.
- Завершивши чистку в нижній частині колодязя, за допомогою закріпленого на мотузці сидіння робляють чистку верхніх елементів конструкції.
- Після очищення стінок колодязя ретельно вичищають його дно, для чого використовують совок і відро. Якщо при виконанні роботи прибуває вода, то від неї позбуваються за допомогою насоса або відра.
- Завершивши всі роботи, приступають до обробки стінок колодязя дезинфікуючим засобом, наприклад, розчином хлору, після чого резервуар залишають на 3-4 години. Після закінчення цього періоду часу стінки конструкції добре промивають водою.
- Воду, що скупчилася в колодязі при його чищенні, вичерпують відрами або викачують насосом.
- Колодязь доверху наповнюють водою, щоб видалити з нього залишки дезінфікуючих засобів які використовувались раніше. Після цього всю рідину викачують насосом.
- Проводять повторний набір і викачування води. Так роблять до відновлення початкового смаку і кольору води.
На цьому процес чищення колодязя можна вважати завершеним.