Вибираємо кавоварку

         

Кавоварка займає проміжне місце між туркою і кавоваркою як за розмірами, так і за ціною.

Громіздкі кавоварку на маленькій кухні складно розмістити, її важче мити, а кавоварка не тільки зручніше в догляді і розміщенні на невеликому просторі, але і, як правило, не вимагає спеціальної сировини, обходячись готовим меленою кавою. Крім того, вона практично безшумна. У порівнянні зі звичайною туркою кавоварка також має перевагу – в ній можна приготувати капучіно і латте, а також задати певні настройки фортеці.
Існує кілька типів кавоварок: ріжкова, капсульна, гейзерная і електротурка. Всі вони досить прості в обслуговуванні і недорогі в порівнянні з кавовими.

Функціональні особливості

Принцип функціонування Рожкової кавоварки заснований на конденсуванням: спочатку заливають воду в резервуар, де вона під дією нагрівання перетвориться в пар. Мелену каву засипають у спеціальний ріжок і утрамбовують, після чого він обдає парою під великим тиском. Надалі пар потрапляє в камеру, де відбувається конденсація напою. У ріжкової кавоварці можливе приготування латте і капучіно.

Крапельна кавоварка

Крапельна кавоварка діє подібним чином: воду також заливають в бак, звідки вона в результаті нагрівання у вигляді пари надходить у фільтр з кавою, відбувається конденсація, і напій по краплях просочується в кавник. Фільтраційні кавоварки дозволяють отримати еспресо різної міцності і коштують недорого.

Капсульна кавоварка

Капсульні кавоварки теж відносно дешеві, але саме сировину (кава в капсулах) обходиться дорожче. Принцип дії трохи відрізняється: одноразова капсула протягом приготування проколюється, після чого відбувається змішання вмісту з окропом. Такі кавоварки прості в обслуговуванні і відрізняються між собою за типом виконання корпусу (пластиковий корпус більш бюджетен, а в металевому напій виходить смачніше).

Гейзерна кавоварка

Гейзерна кавоварка відома ще з середини 20 століття, є найбільш недорогою моделлю, але не автоматизована. Принцип нагадує ріжкову і крапельну моделі: вода, скипаючи і проходячи знизу через фільтр, в який насипаний кави, надходить у верхню ємність по трубці.
Електротурка оптимальна для тих приміщень, де немає місця навіть для звичайної кавоварки. Цей невеликий прилад чимось нагадує за принципом дії електричний чайник, так як в електричної турці теж є спіральний нагрівальний елемент, тільки всередині додатково поміщається резервуар для зерен. На жаль, власники зазначають, що через швидкість закипання води напій виходить менш смачним, ніж приготований в джезві.

Гейзерна кавоварка

Гейзерна кавоварка

Рекомендації

Таким чином, у кожної кавоварки є свої плюси і мінуси. Найдешевша – гейзерная, але вона не автоматизована, найдорожча – ріжкова, але в ній можна готувати напої за різними рецептами (і часто в двох чашках відразу). Електрична турка найменша, але смакові якості кави програють. Тому можливо, варто вибрати “середнє арифметичне” – крапельну, яка недарма є однією з найбільш поширених моделей, тим більше, в цій категорії також нерідко зустрічаються модифікації, розраховані на дві чашки.

(Visited 128 times, 1 visits today)