Як індукційні плити впливають на здоров’я людини

         

Кожна сучасна господиня мріє про стильну та популярну індукційну варильну поверхню. Цей прилад може стати слушним помічником на кухні. В умовах постійної зайнятості така плита актуальна покупка, адже приготування їжі за допомогою пристрою є швидким та простим процесом.

Людина влаштована так, що бачить небезпеку в тих речах, принцип роботи яких йому незрозумілий. Останнім часом точаться дебати щодо того, чи існує негативний вплив індукційної плити на здоров’я людини. У цьому важливому питанні нам і потрібно розібратися.

Індукційна плита має привабливий зовнішній вигляд, через що і користується великою популярністю серед сучасних господинь.

Домогосподарки вже встигли оцінити її переваги, але ще потрібно розібратися, як функціонує дане кухонне обладнання, а також підтвердити, або розвіяти міф про шкідливість.
Також не завадить інформація про те, чи шкідлива індукційна плита виходячи з думки лікарів.

Що таке індукційні плити

Індукційна плита – це техніка, що якісно відрізняється від своїх попередниць на газу чи електриці. На вигляд вона плоска і не має підвищення для встановлення каструль і сковорідок. Нагрівання відбувається за рахунок електромагнітної індукції. Це і стало основою її назви, так як відображає сутність процесу.

Завдяки індукційній плиті приготування їжі надзвичайно ефективне, а рахунки за електроенергію нижчі

Магнітне поле за допомогою котушки наводиться на посуд і відбувається нагрів. Є гіпотеза, що в цьому і полягає шкода індукційної плити. Але про все по порядку.

Характеристика індукційної плити

Ця варильна техніка складається з: силового елемента, датчика температури, панелі управління і корпусу. Для неї потрібен спеціальний посуд з підвищеною магнітною проникливістю. Як показують дослідження, витрата електроенергії у неї менше ніж у звичайній електроплити в 5-6 разів, при цьому саме приготування скорочується хронологічно. Наприклад, середню посудину води можна довести до кипіння за 5 хвилин. Такий результат досягається завдяки спеціальній технології.

Коефіцієнт корисної дії індукційної плити більше 90%, в силу того, що тепло не витрачається на нагрівання навколишнього середовища і самої техніки. Це вражаючі цифри, що вказують на ергономічність, економічність і функціональність обладнання.

Принцип роботи індукційної плити полягає в нагріванні магнітного поля

Типи індукційних плит

Щоб забезпечити попит і задовольнити потреби різних покупців, компанії, що виготовляють плити подбали про випуск різних категорій обладнання.

Так, виділяють наступні види індукційних плит:

  • окремостояча (вона включає в себе духову шафу і має чималі габарити; для невеликої кухні краще вибрати інший варіант, що не займає багато простору);
  • вбудована (представляє собою виключно поверхню для твору варіння; компактна і може мати практично будь-яку геометричну форму, що дозволяє зробити її цікавою стилістичним елементом і прикрасою кухонного інтер’єру);
  • портативна (як правило, має одну конфорку і є переносним пристроєм; на функціональності і якості це не позначається).

Також у продажу доступні комбіновані варіації, де одна частина конфорок індукційної типології, а інша – електричної.

Особливості та принцип роботи

Працює індукційна плита завдяки ефекту індукції електромагнітного типу. Науковцями проводиться аналогія з роботою трансформатора. Плиту покриває склокерамічний шар, що захищає котушку. Тонка пластина варильної панелі приховує технологію, яка перетворює змінний струм в магнітне поле.

Остання, в процесі роботи грає роль первинної обмотки (перетворює струм в електромагнітне поле, а після – в вихрові потоки), а посуд – вторинної (взаємодіє з потоками і створює теплову енергію). Простіше кажучи, на дно посудини впливає вихровий струм, проходить через плиту і нагріває вміст.

Варто зазначити, що при експлуатації склокерамічне покриття не нагрівається і про нього не можна обпектися. З цієї точки зору, здоров’я користувача залишається в безпеці, а шкода відсутня, як і небезпека отримати опік. Раніше вважалося, що для плит індукційного типу потрібно купувати спеціальний посуд з феромагнітними властивостями.

Індукційні плити – це відмінний вибір для людей, які одночасно виконують безліч дій на кухні

Зараз є підтвердження, що підійде будь-який посуд, що притягується магнітом. Головне, щоб дно було не менше 12 сантиметрів в діаметрі і ідеально рівним.

Особливості індукційної електричної плити

Варильна поверхня індукційного типу може бути задіяна як на домашній, так і на професійній кухні. На ринку побутової техніки представлений широкий вибір різних комплектацій, і при покупці потрібно відштовхуватися від конкретних потреб. Як і будь-яке обладнання, вона має плюси і мінуси.

Список переваг

Користувачі відзначають наступні переваги техніки:

  • простота догляду (шар склокераміки добре піддається чищенню і не схильний до появи подряпин і пошкоджень);
  • є багато температурних режимів і можливість інтенсивного нагрівання;
  • естетичний зовнішній вигляд (вона впишеться в будь-який інтер’єр);
  • наявність додаткового функціоналу (датчик наповненості посуду, таймер, функція захисту від дітей, автоматичне відключення, розморожування продуктів);
  • нагрівання посуду і продуктів відбувається з підвищеною швидкістю (на поверхні вплив температури відбивається мінімальним чином і виходить виключно від каструль);
  • сенсорний механізм управління (забезпечує зручність користування);
  • потрапляння продуктів на плиту не викликає їх займання;
  • після зняття посуду конфорка швидко остигає;
  • економічність (актуально для забезпечення енергоефективності).

Ці факти пролили світло на ситуацію. Стало зрозуміло, чому плити, що працюють за допомогою індукційного перетворення електричного струму, так модні й улюблені плити багатьох домогосподарок.

Перелік недоліків

Немає нічого абсолютного, і у будь-який даної категорії є негативні риси. У плити індукційного типу вони такі:

  • недемократична ціна (в порівнянні зі звичайними моделями);
  • присутній електромагнітне випромінювання (небезпечне явище, негативно впливає на здоров’я людей);
  • алюмінієва і скляний посуд не можуть використовуватися, як і металеві лопатки і ложки;
  • її не можна встановлювати над іншими побутовими приладами.

В основному люди не наважуються купувати індукційну плиту через її високу вартість

Вибираючи варильну поверхню, потрібно враховувати всі нюанси її функціонування. Не можна йти в магазин з повним нерозумінням власних потреб. До питання потрібно підійти відповідально і не поспішаючи.

Чи шкідлива індукційна плита для здоров’я?

Про те, чи присутній шкоду індукційної плити для здоров’я людини, слід розібратися більш детально.

Безсумнівно, людям, які мають кардіостимулятори, рекомендують обмежити користуванням цим дивом техніки. Але, користуватися плитою можна, якщо дотримуватися всіх правил техніки безпеки (не доторкатися до судинах і використовувати дерев’яні прилади для приготування їжі). Не буде зайвою і консультація свого лікуючого кардіолога.

Виробники стверджують, що індукційна плита шкоду для здоров’я не несе, так як хвилі мають низьку або середню частоту. Вказуються дані, що нанесена шкода не більша, ніж від мобільного телефону, який ще й до вуха підноситься. Наукові дослідження виявили, що на відстані в 20 сантиметрів іонізуюче вплив дорівнює нулю. Тобто, шкідливість швидше філософська.

Правильна експлуатація індукційної плити позитивно позначиться і на вашому здоров’ї

Шкода від індукційної плити науково не доведено, тому сміливо користуйтеся всіма сучасними розробками. Поганий вплив для здоров’я на думку лікарів виникає при неправильній експлуатації індукційної плити. Негативний вплив може відбуватись на центральну нервову систему. Проявляється це хронічною втомою, поганим загальним самопочуттям, безсонням і головними болями.

Важливо дотримуватися всіх інструкцій по експлуатації, а також правильно підбирати інвентар для приготування страв (на велику конфорку не можна ставити маленький сотейник, потрібно враховувати розміри). Якщо каструля пошкоджена, користуватися нею заборонено. Перебуваючи безпосередньо біля обладнання потрібно знижувати показник потужності. Не допускати до користування дітей молодше 12 років.

Доглядайте за своєю індукційною плитою і тоді вона прослужить вам довго

Причинно-наслідковий зв’язок між використанням індукційної плити і виникненням захворювань не доведено науково. Але для власного спокою краще слідувати порадам щодо безпеки. Експлуатаційні можливості цієї техніки високі, що робить її затребуваним товаром і улюбленицею багатьох господинь.

Висновок

Не можна забувати про науково-технічний прогрес і бажанні людства максимально спростити собі життєдіяльність. Моделі піддаються модифікаціям, а технології вдосконалюються. Можливо, незабаром з’являться ще більш прогресивні варіації індукційних плит, які так впевнено відкидають газові та електричні пристрої, роблячи їх нерентабельними і неефективними.

[Total:    Average: /5]
(Visited 97 times, 1 visits today)