Як їсти суші і роли по правилах етикету

         

Роли і суші – це страви японської кухні, які завоювали популярність у всьому світі. Роллам надають форму за допомогою норі (темно-зелений лист водорості): на нього викладають рис з начинкою, згортають у вигляді рулету і розрізають. Суші – невеликий овал з рису, на який укладаються морепродукти. Розберемо 7 стандартів етикету, відповідно до яких рекомендується вживати японські страви.

Суші, були частиною японської культури протягом століть у своїй країні і десятиліттями були відомі в усьому світі. Кращі суші можна спробувати в Японії, в ресторанах, але незалежно від того, де ви їсте суші, вони будуть смачнішими, якщо їх навчитись правильно їсти.

Замовте роли кількох видів, залежно від ваших смакових уподобань на сайті https://casta.ua/dnepr/menu-dostavki/sushi/rolly . Кухарі та доставка ролів працює 24 години 7 днів на тиждень.

Починайте з нежирної риби

Вживання японських страв можна порівняти з дегустацією вин: починають з більш легкого напою, поступово рухаючись до міцного варіанту. Тому рекомендується спочатку насолодитися овочевими ролами, після чого можна переходити до жирного варіанту з вугром і тунцем. Якщо дотримуватися цієї рекомендації, смак страв розкриється кращим чином.

Як їсти суші і роли по правилах етикету

Для тих, хто хоче отримати повноцінний культурний досвід, зверніть увагу на те, що ви замовляєте і коли. Спочатку почніть з білої риби і ніжних смаків, а потім переходите до сильних смаків, таких як жирний тунець. Це пов’язано з тим, що ви не зможете насолодитись тонким смаком білої риби після того, як з’їсте багатшу рибу, таку як тунець і морський вугор.

Суші їдять двома способами: паличками або руками. У 19 столітті суші вважалися стравою швидкого приготування, тому їх вживали в їжу руками. Однак зараз палички для їжі стали більш поширеним явищем.

Не додавайте васабі в соєвий соус

В Японії не прийнято додавати васабі в соєвий соус, так як у них різні цілі. Васабі потрібен для додання гостроти страви, а соєвий соус замість солі – для розкриття смаку рибних страв. За етикетом слід вчинити так: покласти невелику кількість васабі на рол або суші, після чого вмочити його край в соєвому соусі. Також не можна їсти імбир разом зі стравою. Імбир потрібен, щоб очистити рецептори від присмаку з’їденого ролу, і приступити до дегустації наступного виду.

Імбир для очищення піднебіння

Коли ви їсте суші, ви можете їсти все, що хочете, в будь-якому порядку. Однак, тонкий смак може змішатись, якщо попередній смак суші все ще залишається на вашому язиці. У таких випадках не забудьте перезавантажити смакові рецептори маринованим імбиром, або «гару», перш ніж переходити до наступної страви.

«Гарі» – це тонко нарізаний імбир, замаринований в солодкому оцті. Він різко освіжає, має кисло-солодкий смак. Імбир стирає аромат того, що ви їли в роті, так що ви можете освіжити свої смакові рецептори після одного шматочка суші і підготуватися до наступного шматка.

Не опускайте роли в соєвий соус

Соєвий соус потрібен, щоб підкреслити смак морепродуктів. Для цього не потрібно опускати рис повністю в ємність з соусом. Рис вже ввібрав в себе бульйон і оцет. В Японії прийнято трохи намочити рибну частину суші соусом і відразу покласти на язик. Роли слід злегка намочити будь-якою стороною і з’їсти.

Суші – це не їжа на бігу

Їжте руками, якщо паличками незвично

За японським етикетом паличками можна не користуватися. В азіатських країнах ці популярні страви їдять як паличками, так і руками. Виделкою ж користуватися не прийнято. Тому, не потрібно соромитися. Можна помити руки і приступити до трапези без паличок, вмочуючи роли в соєвий соус.

Візьміть суші в руку. Переверніть суші великим, вказівним і середнім пальцями догори дном, щоб рибна частина впала вам на язик. Кажуть, що це правильний спосіб їсти суші: рисова частина не просочиться соєвим соусом, що дозволить вам з’їсти суші красиво.

Користуйтеся паличками відповідно до етикету

В Японії існують певні правила, з огляду на які потрібно користуватися паличками. Якщо їх не дотримуватися, навіть через незнання, це буде виглядати, як неповага до традицій.

Не можна одну паличку терти об іншу, навіть якщо на них є щепки. Господар може сприйняти це як образу. Якщо палички чимось не влаштували, слід попросити іншу пару.

Покласти палички можна тільки повністю на страву. Не можна залишити їх кінці з краю страви, але можна скористатися спеціальною підставкою для цього. Також не можна перехрещувати лежачі палички. Категорично не рекомендується встромляти їх в рис – цей жест означає поховання і вважається неповагою.

Щоб взяти роли з загальної страви потрібно перевернути палички і зробити це товстими кінцями.

Суші – це не їжа на бігу

Ролами і суші не прийнято перекушувати між справами. Це гордість японської кулінарії і особлива частина культури. В Японії прийнято повільно насолоджуватися стравами, спеціально виділяти для цього час. Спокій і насолоду від їжі – це ті принципи, на яких заснована японська кухня.

Необхідно пам’ятати, що в роли і суші входить сира риба, тому вжити їх потрібно протягом семи годин.
У підсумку необхідно відзначити: дотримання етикету означає прояв поваги до звичаїв, звичок і особливостей країни.

Правильне вживання дозволяє отримати задоволення від улюблених страв по максимуму. Знову ж, не потрібно бути занадто обережним з правилами, просто насолоджуйтеся! Опинившись в Японії, вирушайте в суші-магазин, пориньте в атмосферу і побалуйте себе приголомшливими суші.

(Visited 118 times, 1 visits today)