Зонування кухні

         

Як часто ви стикаєтеся з безладом на кухні? Завали на стільниці та обідньому столі можуть вивести з себе навіть найспокійніших і врівноважених господинь. Причина всього цього – нераціональне використання кухонних шаф і поверхонь.

Приступаємо до роботи

Для початку заберіть все з обіднього столу. На нього ви складете всю посуд, продукти і кухонну техніку. Прибрали? Тепер переходимо до мийки. Заведіть звичку щовечора протирати її вологою ганчіркою.
Порада: замініть засіб для чищення для мийки на звичайні соду і оцет або лимон. Сода відмінно впорається з розлученнями, а оцет додасть поверхні блиск.
Тепер вимийте підлогу на кухні. І можна переходити до наступного кроку.

Розбираємо шафи

Тепер займіться безпосередньо шафами. Викладіть все на стіл і протріть всі полки і ящики. Ваше завдання – розмістити всі так, щоб необхідні інструменти знаходилися в доступності. Всього виділяють 5 зон:

  • Зона приготування;
  • Зона чистоти;
  • Зона підготовки;
  • Зона зберігання;
  • Зона продуктів.
  1. Зона продуктів. У неї входять весь посуд і продукти, які ви використовуєте для приготування їжі.
  2. Все, що необхідно для підтримки чистоти кухні.
  3. Не плутайте з зоною для приготування. Сюди входить все, що використовується для попередньої обробки продуктів.
    Так само як посуд для зберігання продуктів.
  4. Це комора і холодильник. Якщо у вас немає окремої комори, використовуйте пару кухонних шаф
    Спеції, рослинне масло, каструлі і т.д.
  5. Миючий для посуду, таблетки для посудомийної машини, губки, ганчірки і т.д.
    Всілякі миски, ножі, терки, блендери, м’ясорубка і т.д.
    Контейнери, тарілки, чашки, столові прилади, келихи і багато іншого.

    Схема зонування кухні

    Схема зонування кухні

Складаємо план кухні

Перейдемо безпосередньо до кухні. Тут краще запастися листом і ручкою. На аркуші намалюйте план свого кухонного гарнітура.

Детальної промальовування від вас не потрібно, ваша мета відобразити кількість ящиків і їх розташування. Якщо у вас є вбудована побутова техніка (посудомийна машина, пральна машина, духова піч, холодильник) – обов’язково відобразіть їх на своєму плані.

Тепер на кожному ящику підпишіть, до якої із зон він буде ставитися. Наприклад, ящик під мийкою найкраще підходить під зону чистоти. А ящики поруч з плитою ідеально підійдуть для зон приготування і підготовки.
Якщо ви дуже любите піч або не уявляєте своє життя без кави, виділіть окрему полицю або ящик для зберігання борошна, дріжджів, цукру – в загальному, все, що необхідно вам для випічки. У випадку з кави, це можуть бути капсули для кавомашини, розчинна кава, вершки, капучинатор і т.д.

Розподіляємо весь посуд і продукти за своїми шаф

Останній крок – розбити весь посуд і продукти по зонам. Позбавтеся від усього непотрібного: посуду зі сколами, лопаточок, якими ви давно не користуєтеся. Якщо у вас без діла стоїть хлібопіч або міксер, подаруйте їх друзям. Так ваша кухня буде менше захаращуватися.

Корисні поради

Переберіть спеції. Викиньте все з вичерпаним терміном придатності або які ви не використовуєте в приготуванні. Для зберігання спецій які залишилися використовуйте невеликий ящик або спеціальний кошик.
Напевно у вас є улюблені спеції і масла. Зберігайте їх на красивому підносі або в ящику на стільниці безпосередньо поруч з плитою.
Багато господині тримають ножі в спеціальних підставках. Але що робити, якщо підставка абсолютно не вписується в інтер’єр? Підвісьте ножі на спеціальну магнітну дошку, так кухня буде виглядати більш стильно, і звільниться місце на стільниці.

Найголовніше місце в будинку – це кухня. Тому важливо підтримувати на ній порядок. А найкращий спосіб для цього – правильна організація. Щоб досягти максимального ефекту, почніть з нуля, витрусити вміст з кожного ящика і шафи на вашій кухні.

(Visited 85 times, 1 visits today)